Schema incarcator acumulator Pb si H2SO4

Bateriile moderne cu acid si placi de Pb, incapsulate, sunt intruchiparea simplitatii in utilizare. Spre deosebire de bateriile NiCd, ele trebuie insa reincarcate prin conectarea la o tensiune constanta. In aceasta situatie, curentul de incarcare ne va furniza o foarte buna indicatie a starii de incarcare.
Aceste baterii pot fi incarcate si rapid, atata vreme cat curentul de incarcare este limitat chiar de la inceputul procedurii de incercare. Poate fi admis un curent de incarcare de cateva zecimi din capacitate in h a bateriei. De exemplu un acumulator de 5Ah poate fi incarcat cu un curent de incarcare limitat la 1A. In acest caz tensiunea de incarcare trebuie sa fie de 2.45V pe element. La o astfel de tensiune relativ mare, curentul trebuie sa fie limitat, deoarece in caz contrar, curentul la inceputul incarcarii unui acumulator conplet descarcat poate urca pana la 10 A.
Incarcatorul pe care vi-l propunem are in componenta sa un regulator de tensiune, IC1, si un limitator de curent variabil constand din T1, R1 si R4. Indata ce curentul prin R1 devine prea mare, T1 se deschide si tensiunea de iesire scade. Valoarea, in volti, a tensiunii de iesire este data de formula:
1.2(P1+R2+R3)/R3
Pt o baterie de acumulatoare de 6V, tensiunea de incarcare necesara pt o incarcare rapida va fi de 3×2.45=7.35V. In acest caz, valoarea efectiva totala pt R2+P1 va trebui sa fie de 585Ω. Pt a incarca baterii de 12V, valoarea necesara pt R2+P1 trebuie sa fie de circa 1290Ω.
tensiunea la intrare trebuie sa fie cu cel putin 3V mai mare decat cea de la iesire.
Integratul LM317 are nevoie de radiator termic, nu numai pt ca, altfel, se poate distruge cu usurinta, ci si din cauza ca, la temperaturi inalte, el nu poate furniza curentul maxim la iesire.

Schema incarcator acumulator Pb si H2SO4:

incarcator-acumulatoare-pb-acid-sulfuric-schema

Cablaj PCB incarcator acumulator plumb si acid sulfuric

incarcator-acumulatoare-pb-acid-sulfuric-pcb

Comentarii

Postări populare