Schema electronica alimentare reglabila

Aceasta este schema unei surse de tensiune reglabila intre 0 si 30 volti la un curent de pana la 1 amper si care are o limitare de curent programabila.
In montajul de fata, circuitul 723 furnizeaza o tensiune de iesire minima de circa 2 V iar pentru a impinge domeniul de reglare pana la 0V se aplica o tensiune negativa ajutatoare de -4.7V stabilizata de dioda Zener D4.
Rezistenta R8 serveste la limitarea curentului; valoarea ei este dimensionata pentru un curent de maximum 1 A. Curentul de iesire poate fi la randul sau reglat continuu cu P3, rezistenta maxima a lui P3 corespunzand curentului minim. Ar mai fi de observat ca LED-ul D5 (lumineaza slab can este conectat aparatul) furnizeaza tensiunea pentru sursa de curent construita cu T1.
La prima punere in functiune, alimentarea se regleaza dupa cum urmeaza: se incarca iesirea cu o rezistenta 1 kΩ/1W, se roteste P3 pe rezistenta minima si se regleaza P2 astfel incat cursorul sau sa se gaseasca pe plusul tensiunii de iesire. Cu P1 se aduce tensiunea de iesire la exact zero volti. Daca domeniul de reglare al lui P2 nu ajunge pana la 30 V, valoarea lui R6 poate fi scazuta putin.
La scurcircuitarea iesirii, T3 trebuie sa transforme in caldura o putere de pana la 40 W; de aceea el trebuie montat pe un radiator corespunzator (circa 20C/W)

Schema electronica alimentare reglabila

http://www.schemeelectronice.com/wp-content/scheme/2009/09/sursa-tensiune-reglabila.gif

Comentarii

Postări populare